Wednesday, April 7, 2010

Memahami Gerakan Mahasiswa

Berikut penulis catatkan beberapa prinsip yang telah menjadi asas kepada prinsip perjuangan Mahasiswa Pro Khawarij ketika persidangan Kongres Mahasiswa Nasional 2010 yang berlansung di Dewan Sivik, Majlis Perbandaran Petaling Jaya.


1) Semua front akan berpegang kepada 5 prinsip untuk terus memastikan kebersamaan dalam Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM). Prinsip perjuangan SMM ialah:-Independence
-Intellectual
-Integrity
-Responsive
-Progressive

2) Membawa kebersamaan semua front di peringkat SMM & dibumikan peringkat kampus berdasarkan 5 prinsip perjuangan.


3) Meluaskan skop perjuangan mahasiswa meliputi aspek Nasional & Internasional secara holistik & integral.


Meneliti segala prinsip yang menjadi teras kepada 'perjuangan khawarij muda' ini, penulis mendapati ianya hanyalah satu prinsip yang retorik dan dicipta semata-mata mengikut petunjuk dari Khawarij Dewasa yang berada di belakang mereka.


Untuk artikel kali ini penulis hanya mengkaji 3 prinsip 'team' Khawarij Muda ini.


Pertama

'INDEPENDENCE' :

Penulis yakin, semua pembaca blog ini memahami makna independence. Independence membawa makna bebas / merdeka. Dan makna Independence yang dimaksudkan dalam prinsip ini ialah, mereka mengatakan mahasiswa perlu Independence dari sebarang pengaruh politik dan mana-mana pengaruh dari luar kampus. Satu ritorik yang 'bullshit'!!! Itu ayat terbaik buat prinsip pertama mereka ini.


Mana tidaknya, mereka mengatakan mereka adalah kelompok Independence, sedangkan hasil kajian penulis terhadap latar belakang setiap ahli jawatankuasa yang terlibat dalam kongres ini terdiri daripada mereka yang terpengaruh dengan perjuangan politik Pakatan Khawarij yang diketuai oleh Ketua Khawarij Malaysia, Anwar Ibrahim. Manakan tidak, mengapa dijemput Nurul Izzah memberikan ucapan aluan sedangkan,

jika mereka mahu menjadi kelompok yang bebas seharusnya ucapan aluan diberikan oleh mereka yang terdiri dari karyawan Akademik yang bebas dari mana-mana belenggu parti politik?


Penulis teringat ketika bersama-sama dengan kelompok Khawarij muda ini yang begitu lantang memaki hamun kepimpinan MPP yang dilantik dari juak-juak Aspirasi dengan kata-kata yang kesat. Mereka menggelarkan MPP yang datang dari tiket Aspirasi dengan gelaran "barua HEP", "barua Kerajaan", "barua Pemerintah" dan pelbagai ugutan lain. Bila penulis bertanya kepada mereka mengapa mereka begitu marah dengan MPP dari kelompok Aspirasi, jawapan yang sama penulis terima ialah, MPP Aspirasi adalah MPP yang menjilat perintah kerajaan dan tidak memperjuangkan hak-hak mahasiswa.


Sekarang makian mereka sudah tercampak ke muka mereka sendiri. Mereka secara tidak sedar mereka sendiri menjadi barua kepada pemimpin politik Khawarij Dewasa yang ada di Malaysia ini. Lihat sahaja apa yang diperjuangkan oleh kelompok ini sering mengikut falsafah perjuangan kelompok Khawarij Dewasa. Maka apa maknanya "INDEPENDENCE" yang mereka perjuangkan?? Ternyatalah hanya satu ritorik kosong semata-mata!!!


Kedua

'INTELLECTUAL'

Bila bercakap mengenai intelektual, maka makna perkataan intelektual itu sendiri bergantung kepada tahap pendidikan, pengalaman dan kebijaksanaan seseorang individu berkenaan. Dan apabila bercakap mengenai mahasiswa, kita tidak dapat lari dengan propaganda mahasiswa dan budaya keintelektualan yang berlaku disekeliling mereka.

Intelektual adalah satu anugerah yang diberikan oleh ALLAH kepada hamba yang dikehendakki olehnya. Untuk menjadi kumpulan intelektual, maka seseorang itu perlu menjalani satu disiplin ilmu yang lama selain memperolehi pelbagai pengalaman di persekitaran mereka. Namun begitu dalam konteks keintelektualan yang dimaksudkan oleh Khawarij Muda ini, adakah ianya membawa makna intelektual yang difahami oleh karyawan ilmu???


Adakah intelektual yang mereka perkatakan ialah Mahasiswa yang bijak dalam memporak perandakan masyarakat? Mahasiswa yang kuat memberontak? Keintelektualan dalam mengikut perasaan dan nafsu? Keintelektualan dalam mengikut perjuangan demokrasi yang secara terang-terangan bertentangan dengan landasan dan kehendak syarak?


Kalau inilah maksud Intelektual yang kumpulan ini fahamkan? Maka ternyatalah mereka ini sendiri buta dalam memahami istilah keintelektualan berkenaan.


Ketiga.

'INTEGRITY'


"Integrity as a concept has to do with perceived consistency of actions, values, methods, measures, principles, expectations and outcome."


Persoalan yang timbul disini ialah, adakah mereka ini dari kelompok yang boleh dipercayai integriti mereka? Hasil kajian penulis mengenai latar belakang kesemua ahli kepimpinan dalam kongres Mahasiswa ini, mereka kesemua tidak mempunyai integriti. Yang penulis maksudkan integriti dalam memahami Islam bersandarkan Al-Quran dan Hadis. Mereka buta tuli dalam mengenal ajaran Islam. Maka jika mereka sudah buta dalam mentaati ajaran Islam yang sebenar apa layaknya mereka hendak mempersoalkan mengenai integriti pihak lain?


Dimanakah integriti mereka jika merekalah jaguh demonstrasi? Dimanakah integriti mereka tatkala menjadi penghasut kepada mahasiswa agar memberontak kepada pentadbiran universiti? Dimanakah integriti mereka tatkala diberikan peluang untuk belajar di universiti MILIK KERAJAAN, mereka menghabiskan masa dengan berdemonstrasi dan memperjuangkan demokrasi kampus? Dimanakah integriti mereka mengajak rakan-rakan mahasiswa mengikut hawa nafsu apabila timbul satu-satu masalah? Inikah yang mereka laungkan integriti?


Mereka menempelak rakan-rakan mereka dari Aspirasi sebagai balaci HEP dan Kerajaan sedangkan mereka sendiri menjadi balaci KHAWARIJ dan Pembangkang. Berintegritikah tingkah laku mereka ini???

Penulis malas nak memperkata prinsip-prinsip seterusnya kerana penulis dapati kesemua prinsip yang digunapakai oleh kumpulan ini hanyalah satu 'cetakan' dari parti-parti Khawarij. Kesimpulannya, Mahasiswa harus menyedari bahawa tugas utama mereka adalah belajar dan bukannya mencampuri urusan pemerintahan. Bukan tidak boleh mengambil tahu mengenai urusan politik negara, namun berpada-padalah. Tugas belajar adalah jauh lebih penting berbanding politik Kampus.

Artikel ini dipetik daripada penulisan salah seorang Sahabat Aspirasi. AC menyiarkannya semula tanpa sebarang pengubahsuaian dengan tujuan berkongsi info ini sesama rakan ke arah memahami politik kampus dengan lebih baik.

No comments:

Post a Comment