Tuesday, October 26, 2010

Little India: Harapan rakyat dan negara

Little India Brickfileds, Kuala Lumpur.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk M. Saravanan sering menjadi sasaran dan tumpuan media massa sejak projek pembangunan Little India dimulakan di Brickfields pada 2008. Serangan bertalu arus datang daripada penjaja, pemilik perniagaan dan peniaga yang sudah berniaga di situ sejak bertahun-tahun dahulu.

Mereka merasakan pembangunan pesat Brickfields sebagai Little India akan menjejaskan periuk nasi mereka, tetapi Saravanan yang juga Naib Presiden MIC yang terpaksa berdepan dengan pelbagai rintangan, halangan dan cabaran berjaya 'meredakan' segalanya sebelum merealisasikan harapan dan impian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya menstranformasikan Brickfields sebagai pusat perniagaan Little India berkonsepkan gagasan 1 Malaysia.

Malah Saravanan yang juga Pengerusi MIC Wilayah Persekutuan sejak 2006 sehingga sekarang dan Ahli Parlimen Tapah bagi penggal pertama sejak PRU 2008 kerap juga menjadi sasaran dalam sandiwara permainan politik parti pembangkang sejak beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan pada 2008.

Pihak pembangkang yang mencemburui iltizamnya untuk menjayakan visi dan misi pembangunan Little India turut menuduhnya sebagai gengster dan cuba meraih undi masyarakat India serta macam-macam tuduhan liar dalam tempoh dua tahun ini.

Namun Saravanan bukanlah seorang pemimpin yang cepat mengaku kalah, cepat putus asa, cepat naik angin ataupun merajuk mahupun cepat 'terperangkap' dalam permainan politik pembangkang ataupun mana-mana kumpulan lain. Iltizam dan semangatnya cukup gagah dalam menjayakan perancangan Little India yang diumumkan Najib pada 2008 dan secara terperinci pada 2009.

Beliau amat komited melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang telah diberikan kepadanya sebagai satu kenyataan sepertimana yang bakal kita sama-sama saksikan Little India sebagai satu lagi 'mercu' kebanggaan negara.

Esok, lakaran sejarah bakal disaksikan oleh rakyat Malaysia khususnya masyarakat India apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Perdana Menteri India, Manmohan Singh merasmikan projek Little India tersebut yang bernilai RM35 juta.

Tidak pernah dalam sejarah negara seorang Perdana Menteri yang berpengaruh khususnya dari negara India yang mempunyai hubungan rapat dengan Malaysia sejak bertahun-tahun dulu hadir untuk menyempurnakan majlis yang penuh bersejarah di Brickfields.

Mungkin nilai keseluruhan projek tersebut tidaklah sebesar projek mega tetapi ciri-ciri kebudayaan dan estetika masyarakat India merupakan antara aspek kebanggaan projek tersebut yang tidak boleh dinafikan sama sekali khususnya di bawah pimpinan Perdana Menteri keenam negara, Datuk Seri Najib Tun Razak yang begitu prihatin dan mengambil berat mengenai masa depan masyarakat India di negara ini.

Tidak pernah juga dalam sejarah negara seorang yang berstatus Perdana Menteri melawat Brickfields sebanyak dua kali dalam tempoh setahun iaitu pada 2008 di mana ketika itu Najib sebagai Timbalan Perdana Menteri melawat tapak bazaar Brickfields dan kemudianya pada 4 April 2009, beliau turun padang sekali lagi ke sana dalam rangka lawatan 1 Malaysia yang pertama sehari selepas dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia.

"Saya ke Brickfields bagi meninjau kebajikan peniaga-peniaga India. Mereka telah memajukan kepada saya permohonan untuk menambah baik prasarana di kawasan tersebut. Kita menyambut baik hasrat rakyat ini dan bersetuju bahawa kawasan ini nanti akan dibangunkan sebagai Little India yang lebih terancang.

"Apa yang menarik, semasa di sana saya telah berkesempatan untuk menikmati teh tarik dan makan tosai di restoran Sri Korthumalai. Saya cukup terharu apabila mengetahui bahawa tauke restoran iaitu S. Paramasivam yang mempunyai marketing acumen cukup baik dengan menamakan sudut tempat saya minum sebagai Najib's Corner," begitulah kata-kata Najib dan betapa signifikasinya Litte India di dalam hatinya ketika berucap sempena 100 hari sebagai Perdana Menteri Malaysia.

Najib's Corner dirasmikan pada 2009 oleh Saravanan memaparkan gambar Perdana Menteri sedang menikmati tosai dan teh tarik bersama Menteri Wilayah Persekutuan ketika itu, Datuk Seri Zulhasnan Rafique, pemilik restoran berkenaan, Saravanan serta beberapa pegawai kementerian. Ia bakal menjadi satu lagi daya tarikan pelbagai lapisan masyarakat untuk berkunjung ke restoran tersebut dan juga ke Brickfields untuk melihat apa itu Najib's Corner dengan lebih dekat lagi.

"Sebenarnya kertas kerja mengenai perancangan Little India sudah disampaikan banyak kali kepada kerajaan dan juga DBKL tetapi langsung tak bergerak sehingga tahun 2007 apabila Menteri Wilayah Persekutuan ketika itu, Datuk Seri Zulhasnan Rafique menghubungi saya untuk menyediakan satu kertas konsep baru mengenai pembangunan Little India.

"Selepas PRU 2008, saya dilantik sebagai Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan. Semasa Najib (ketika itu beliau masih Timbalan Perdana Menteri) melawat Karnival Deepavali di Brickfields , Zulhasnan Rafique dan saya mengkemukakan cadangan tersebut kepada beliau.

"Sebelum itu saya mendapat sokongan padu dan kerjasama yang kuat daripada Zulhasnan Rafique yang menjadi salah seorang 'pemangkin' utama dalam merencanakan pembangunan Litte India. Malah, saya nampak ketika itu, Zulhasnan Rafique sedang membisikkan sesuatu ke telinga Najib mengenai projek pembangunan Little India. Akhirnya Najib umumkan pembangunan Little India pada majilis tersebut, seterusnya pada 2009 ketika sekali lagi Najib turun padang ke Brickfields sebagai Perdana Menteri, beliau mengumumkan secara terperincimengenai pembangunan Little India," kata Saravanan.

Beliau juga amat berterima kasih kepada Zulhasnan Rafique serta bosnya sekarang iaitu Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin yang telah meneruskan kesinambungan pembangunan Litte India dengan memberikan sepenuh kebebasan, kepercayaan dan kerjasama dan sokongan kepada Saravanan untuk menjalankan kerja-kerja pembangunan Little India. Tidak lupa juga kepada pihak DBKL, agensi-agensi kerajaan yang lain, persatuan penduduk, para peniaga dan masyarakat setempat.

Projek Little India meliputi kawasan dari Jalan Travers hingga Jalan Tun Sambanthan telah dimulakan pada Mei lalu dan dijangka siap sepenuhnya pada Disember ini dalam dua fasa.

Ia melibatkan kerja-kerja membangunkan kawasan dari Jalan Travers ke Jalan Tun Sambanthan oleh Malaysian Resourses Corporation Berhad (MRCB). Projek kedua-dua fasa Little India yang bernilai RM35 juta, membabitkan premis baru perniagaan, sebuah kompleks parkir dan pembesaran jalan. Ia juga melibatkan pembinaan kolam pancutan air tertinggi di negara ini iaitu 7.62 meter.

Raja Nong Chik sebelum ini dipetik berkata pembangunan projek Little India tidak akan menghapuskan aspek kebudayaan setempat seperti warisan Inggeris, Cina, dan Buddha yang telah wujud sekian lama di kawasan itu.

Beliau berkata, pembangunan Brickfields bukan sahaja akan dinikmati oleh masyarakat India, malah akan menjadi pemacu ekonomi kepada kawasan sekitarnya seperti Lembah Pantai, Seputeh dan Bangsar.

Apakah projek pembangunan Little India akan menjadi KPI M.Saravanan? Sama-sama kita nantikan apakah reaksi selepas ini?

Oleh : Anbumani Balan

No comments:

Post a Comment